Trasee turistice in Dobrogea ...

In Dobrogea pot fi descoperite locuri arheologice, istorice precum si peisaje superbe si minuni naturale. Reusita unei excursii este data de iscusinta imbinarii unor factori: frumusetea locurilor, serviciile de cazare si transport, preturile competitive. Oferta Transevren pentru excursii cuprinde atat deplasari de o zi pentru vizitarea anumitor obiective, cat si pachete turistice pentru mai multe zile.

Traseul 6 - Constanta - Babadag - Tulcea - Delta Dunarii
Acest traseu face o incursiune in Dobrogea Centrala, Nordica, si Delta Dunarii, un teritoriu aparte atat din punct de vedere istoric cat si biopedogeografic. Principalele obiective pe care le puteti avea in vedere sunt:
# Orasul Babadag. Este o localitate situata in depresiune paraului Tabana din judetul Tulcea. Are o populatie de 10.037 locuitori din care 84.7% romani si 15,3% etnii locale. Pe teritoriul orasului a existat o asezare de epoca romana numita Vicus Novus, mentionata intr-o inscriptie din vremea Imperiului Roman (anul 178). In zona centrala a orasului actual s-au gasit de asemenea vestigii de epoca romana care dovedesc atingerea unui nivel cvasi-urban de dezvoltare (conducte pentru apa din ceramica arsa incastrate in zidarie etc).
Prima atestare documentara este din 1263. In epoca medievala, dupa cucerirea Dobrogei de catre Imperiul Otoman (inceputul secolului XV), locuirea devine din ce in ce mai importanta in zona. La un moment dat asezarea capata un caracter urban, denumirea turceasca a orasului fiind Babadag (Muntele Tatalui). Pentru o perioada orasul a fost centru administrativ al Dobrogei, fiind cel mai dezvoltat oras dobrogean. Din epoca medievala in oras se mai pot vedea geamia turceasca din secolul al XVI-lea alaturi de mormantul lui Gazi-Ali-Pasa si cismeaua Kalaigi, mausoleul lui Sari Saltuk Dede, Casa Panaghia precum si vase de ceramica, monede, arme si multe alte vestigii pastrate in colectii muzeale sau particulare.
In perioada 1677-1678, resedinta pasei s-a mutat de la Silistra la Babadag. In felul acesta, importanta Babadagului ca resedinta a celui mai important om al stapanirii turcesti din provincia de la Dunarea de Jos, creste tot mai mult. Cronicile mentioneaza in legatura cu aceasta amestecul pasei din Babadag in politica interna a celor doua tari romane.
In centrul orasului se gaseste Geamia Gazi-Ali-Pasa si cismeaua Kalaigi. Pe strada Macin se afla mausoleul lui Sari Saltuk Dede. Un alt obiectiv turistic este Muzeul de Arta Orientala, gazduit de cladirea „Panaghia”, din secolul XIX, in stil oriental. La 5 km spre Tulcea, ruinele unei fortarete romane din secolele IV-V dHr.
La circa 8 km de Babadag, pe un deal stancos de langa localitatea Enisala, se pot vedea ruinele cetatii numita local Heracleea, de fapt o cetate genoveza (numita probabil Bambola sau Stavrichi) construita la sfarsitul secolului al XIII-lea si care a fost ocupata succesiv de catre genovezi (sf.sec. al XIII-lea- prima jumatate a sec. al XIV-lea), a fost probabil sediul unui important principe local, Dimitrie, (Demetrius Princeps tartarorum), apoi a fost ocupata de o garnizoana a Tarii Romanesti si ulterior cucerita de catre otomani (care au denumit-o Yeni Sale), cetatea pierzandu-si treptat importanta in decursul secolului al XV-lea, fiind apoi abandonata.
# Lacul Babadag. Situat aproape de soseaua ce leaga Tulcea de Constanta, lacul este format pe cale naturala. Acesta este un liman fluvio-maritim situat la vest de lacul Razim. Suprafata acestuia este de 25 kmp (locul 16 in Romania), lungime de 8,8 km, latime de 3,4 km, adancime maxima de 3,5 km.
# Orasul Tulcea. Municipiul Tulcea este situat in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii, la 45 grade 11' latitudine nordica si 28 grade 48'longitudine estica. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara si include in teritoriul administrativ si localitatea Tudor Vladimirescu situata in fata orasului pe malul stang al Dunarii. Intins pe sapte coline, orasul are o suprafata de 19 kmp.
Populatia orasului numara 91.875 de locuitori (18 martie 2002), din care 90,73% sunt romani si 9,23% sunt minoritati nationale (rusi, lipoveni, ucraineni, turci, tatari, italieni, armeni, unguri, germani, romi, evrei, greci s.a.).
Relieful municipiului este un promontoriu triasic al versantului nord-dobrogean, delimitat la nord de Dunare, la est de Colnicul Hora, la vest de lacul Somova iar la sud de o linie ce coincide cu cumpana dintre vaile torentiale care se indreapta catre Dunare, brazdand orasul si vaile orientate catre sud.
Tulcea prezinta turistilor cateva puncte ce merita a fi vizitate, specifice intr-un fel acestui oras. Piata Civica (construita intre anii 1970-1972 ) e o piata larga, frumoasa, pardosita cu placi de marmura, cu fantani arteziene, fiind un loc de recreere pentru localnici si oaspeti. In centrul ei se afla statuia lui Mircea cel Batran, opera a sculptorului tulcean Ion Jalea. Prezentarea lui in forma statica exprima ideea venirii domnului in armura de cavaler-ostean pentru a se opri aici, pe pamant dobrogean. Monumentul realizat in bronz a fost inaugurat in 1973.
In Tulcea exista un Institut de Cercetari Eco-Muzeale, caruia i se subordoneaza 4 muzee: Muzeul Deltei Dunarii, Muzeul de Arta, Muzeul de Arheologie si Muzeul de Etnografie.
Muzeul de Istorie si Arheologie (Parcul Monumentul Independentei, Str. Gloriei) - aflat pe una din colinele orasului Tulcea. Denumirea parcului este data de Monumentul Independentei ridicat in cinstea eroilor cazuti in Razboiul de Independenta. Prin materialele expuse, muzeul face o incursiune din antichitate si pana in epoca medievala a istoriei Dobrogei de Nord expunand un bogat patrimoniu arheologic - aproape 90.000 de piese arheologice, numismatice si epigrafice, fiind organizat pe colectii: ceramica, bronzuri, piese sculpturale si epigrafice, podoabe, obiecte paleocrestine si crestine, numismatica. Monumentul mai sus mentionat a fost fondat in 1899, iar obeliscul a fost realizat din granit de Bavenno (22 m inaltime) intr-un atelier de pietrarie din Milano si statuile din bronz (Dorobantul si Vulturul - 5 m inaltime) au fost turnate intr-un atelier din Venetia.
Muzeul de Arta Tulcea (Str. Grigore Antipa nr. 2) - situat in apropierea falezei Dunarii, muzeul adaposteste colectii de arta, gravura si sculptura contemporana si se mandreste cu o exceptionala colectie de avangarda interbelica semnate de catre artisti romani ca: Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Frederic Storck, Ion Jalea, Oscar Han, Victor Brauner - cea mai importanta colectie de pictura din tara.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara (Str. 9 Mai nr. 4) - pe parcursul anului, muzeul adaposteste numeroase expozitii temporare de creatie si obiceiuri populare traditionale specifice Dobrogei si intregii tari detinand un numar de aproximativ 6.400 de piese impartite in colectia de etnografie (unelte agricole si pentru cresterea animalelor, de pescuit, colectie de piese de arama, etc.) si colectia de arta populara (tesaturi de uz casnic si decorativ, piese de port si podoabe, etc). Muzeul gestioneaza si Casa Memoriala a scriitorului dobrogean Panait Cerna, Casa Panaghia din Babadag - o frumoasa expozitie de arta orientala si Muzeul Satului Dobrogean de la Enisala - o gospodarie taraneasca conservata "in situl". Acest ansamblu cuprinde casa si cateva din anexele tipice pentru o gospodarie din aceasta zona: grajdul pentru animale, sopronul, bucataria si cuptorul de vara, porumbarul, fantana.
Muzeul de Stiintele Naturii "Delta Dunarii" (Str. Progresului nr. 14) - cunoscut si ca muzeu al Deltei Dunarii, prezinta cele mai importante specii de flora si fauna caracteristice principalului ecosistem din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. De aceea se recomanda turistilor ca inainte de a calatori in Delta sa faca mai intai o vizita la acest muzeu. La subsol se afla principala atractie a muzeului - acvariu, care pe langa speciile de pesti, reptile si nevertebrate acvatice specifice acestei zone, adaposteste si cateva curiozitati marine din Oceanul Atlantic si Indian.
Catedrala Sf. Nicolae, monument de arhitectura romaneasca, ridicat pe timpul stapanirii otomane (1865). Un amanunt interesant, este singura biserica ortodoxa din intreg cuprinsul Imperiului Otoman careia i s-a permis sa-si inalte turnurile mai sus decat ale geamiilor. Tot in perioada ocupatiei turcesti a fost construita si biserica Sf. Gheorghe, ce se remarca prin frumusetea stilului imbogatit prin elemente arhitecturale orientale..
Pe colnicul Hora, cunoscut si sub denumirea de "Dealul Monumentului", se poate admira Monumentul Independentei, ridicat in cinstea luptatorilor din Razboiul de Independenta in urma caruia Dobrogea a fost anexata Romaniei.
# Delta Dunarii.
Delta Dunarii este limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord formeaza granita cu Ucraina, iar in est se varsa in Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela de 45°, latitudine N si de meridianul de 29°, longitudine E. Delta ocupa, impreuna cu complexul lagunar Razim - Sinoe 5050 km², din care 732 km² apartin Ucrainei, Deltei romanesti revenindu-i o suprafata de 2540 km². Datorita celor 67 milioane de tone aluviuni aduse de Dunare, Delta Dunarii creste anual cu aprox. 40 m².
Dunarea ajunsa la Patlageanca se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi la Ceatal Sfantu Gheorghe, se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe.
Bratul Chilia, formeaza granita cu Ucraina, si transporta pe cursul sau de o lungime de 104 km², 60% din apele si aluviunile Dunarii.
Bratul Sulina este situat in mijlocul Deltei, si spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat si intretinut pentru navigatia vaselor maritime. Are o lungime de 71 km si transporta 18% din volumul de apa al Dunarii.
Cursul Bratului Sfantul Gheorghe este orientat spre sud-est, si se desfasoara pe 112 km, transportand 22% din debitul Dunarii. La varsare formeaza insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara.
Delta Dunarii (cu exceptia deltei secundare a bratului Chilia) face traditional parte din Dobrogea, dar in Antichitate si Evul Mediu, litoralul se afla mult mai la apus (intre Chilia Veche si Murighiol pe vremea lui Strabon, intre Periprava si Lacul Dranov in epoca bizantina), astfel incat hartile istorice care reprezinta Dobrogea cuprinzand toata Delta actuala, sunt geomorfologic false.
In cadrul acestui areal va recomandam urmatoarele cinci trasee:
1.    Tulcea - canalul Mila 35 - garlele Sireasa, Sontea - canalul Olguta - Dunarea Veche - satul Mila 23 - Crisan - maliuc - Tulcea
2.    Tulcea - Victoria - canalele Litcov, Crisan - Caraorman - Crisan - Maliuc - Tulcea
3.    Tulcea - Maliuc - Crisan - canalul Crisan - Caraorman - canalul Caraorman - lacurile Puiu, Rosu, Rosulet - canalul Rosu - Imputita - canalul Bursuca - Sulina - Tulcea
4.    Murighiol - canalele Dunavat, Dranov - golful Holbina - lacul Razim - Gura Portitei
5.    Jurilovca - Gura Portitei
6.    Crisan - Dunarea Veche - canalul Eracle - garla Lopatna - canalul Lopatna - Trei Iezere
7.    Crisan - Dunarea Veche - canalul Magearu - Dunarea Veche - bratul Sulina - Crisan
Web Hosting & Web Design : Soft-Manager.Ro